Tormos Capilla, Juan Bautista
Els aspectes sonors, musicals i acústics de les campanes de perfil tradicional valencià formen part inexorable de la nostra cultura, tradicions i patrimoni, i han convertit aquests instruments en un mitjà de comunicació indiscutible per al poble valencià des del segle xiii.
Aquest llibre ens apropa als diferents sistemes de tracció de les nostres campanes: manual, electromecà nic i sobretot els que depenen de les noves tecnologies digitals. De fet, aquesta obra té una doble aportació: ser la primera aproximació a les campanes de la comarca de lÂ’Horta Nord de València i també la primera que sÂ’ha endinsat en lÂ’estudi dels seus mecanismes i accessoris. A més, acà sÂ’estudien els diferents tipus de tocs (manuals i electromecà nics) amb lÂ’ajuda de fotografies inèdites, taules, grà fics, esquemes dÂ’automatismes i pentagrames que de manera didà ctica ens ensenyen la part rÃtmica, lÂ’harmonia i lÂ’acústica que sÂ’origina a la sala de campanes de la històrica vila dÂ’Albalat dels Sorells.
L’esmentada vila de l’Horta Nord és el centre neurà lgic del present treball de camp i d’investigació multidisciplinà ria que també ens acosta a la tradició de ventar els bronzes a les zones rurals: als campaners d’aquesta comarca, però sense negligir els que hi ha de cap a cap de la geografia valenciana i, fins i tot, en altres latituds espanyoles i europees. El present assaig il·lustrat és un testimoniatge privilegiat que es fa ressò de les nostres emocions, sentiments i identitat com a poble també en les primeres dècades del segle xxi.