Ramon Iglesias
és un recull de cròniques en què el periodista Ramon Iglesias, nascut en aquesta població empordanesa, fa un retrat literari del seu poble, de la davallada de població que registra des de fa dècades, de labandonament que pateix el poble per part de les administracions, de la seva singularitat com a espai fronterer, del seu cementiri amb vistes al mar, del monument a Walter Benjamin, de la seva singular estació de ferrocarril, de lalcalde republicà que va ser lúltim a marxar a lexili. Però no es tracta dun retrat literari localista. Portbou és per a lautor el centre de lunivers perquè el que passa i el que hi ha en aquesta població és dinterès universal, perquè des de lanècdota local escriu sobre temes universals.
Sobre el llibre, lescriptor Xavier Febrés ha escrit: Aquells que estimem Portbou celebrem que la seva davallada de població tingui almenys un narrador dexcepció, el periodista Ramon Iglesias, que amb ploma punyent descriu «el rovellat esquelet ucraïnès» de la gran estació o la «gallinàcia línia fronterera» del tren convencional. De mirada mordaç, Ramon Iglesias escriu sense embuts sobre lerror dabandonar el projecte de centre cultural Walter Benjamin a lAjuntament vell que «cau a trossos» i defineix Portbou com el «municipi més arruïnat de la demarcació».
Aquest llibre desplega allò que Ramon Iglesias ha convertit en una especialitat que singularitza el seu estil: mesurada insolència, esperit crític dobservador directe, llibertat dopinió dun informador documentat que diu el que pensa i el que sent. Portbou també té brillants cops amagats com aquest.