Fuster Montagud, Carlos V.
Lelaboració de la pansa escaldada en terres valencianes està testimoniada des de lèpoca de la dominació romana. Es tracta dun peculiar sistema de transformació del raïm en panses que no ha variat quasi res al llarg de segles, es va mantindre en lèpoca morisca i al llarg del segle XIX es va convertir en la principal font dingressos dels pobles de la franja oriental de la Vall dAlbaida.
La present obra documenta la petjada que aquesta activitat agrícola ha deixat en els paisatges daquesta comarca: els riuraus, unes construccions singulars del territori valencià, des de lHorta Nord a la Marina Baixa. A la Vall dAlbaida encara sen conserven un centenar, mostra duna arquitectura genuïna i senzilla, amb materials dels voltants i en bona part construïda pels mateixos llauradors.
Però, més enllà de larquitectura, a lentorn de la pansa hi ha tot un món que inclou una terminologia pròpia, el qual monopolitza tant leconomia com els paisatges agraris duna època, els aspectes gastronòmics, els etnològics, les relacions socials i els moviments migratoris.
Al capdavall, aquest treball de recerca fa visible un món quasi oblidat que va tindre un paper cabdal en la història contemporània de la Vall dAlbaida, a fi de recuperar-ne les fites més representatives i acostar-les a la sensibilitat social de hui dia